Kuulin viime kesänä ensimmäistä kertaa, että suuria uudistuksia olisi tulossa eläintenkoulutusalalle. Vähitellen tietoa ripoteltiin lisää ja selvisi, että Tampereen Yliopistolla tultaisiin järjestämään ensimmäinen eläinkouluttajille suunnattu, yliopistotasoinen täydennyskoulutus. Oma tähänastinen koulutukseni koostuu erilaisista lyhyistä ja pitkistä kokonaisuuksista, parin päivän kursseista useamman vuoden kestäneeseen Koirakoulu Vision kouluttajakoulutukseen. Tiedot ja taidot olen hankkinut pala palalta, eri lähteistä, lukuisten eri kouluttajien opeista. Kun eläintenkouluttajan ammattitutkinto oli suoritettu, ajatuksena oli kehittää osaamista käytännön työssä, muiden kouluttajien opissa ja osallistumalla osaamista täydentäville kursseille. Kun tieto Tampereen Yliopiston koulutuksesta saavutti minut, olin heti innoissani, sillä nyt olisi mahdollisuus hakeutua laajaan, korkeatasoiseen lisäkoulutukseen.

Hakijat haastateltiin ja noin puolen tunnin haastattelussa intoni vain kasvoi. Keskustelimme haastattelijoideni Jari Parkkisenniemen ja Martti Tuomiston kanssa eettisyydestä eläinten hoidossa, käsittelyssä ja kouluttamisessa, tavoitteistani työssäni kouluttajana ja roolistani eläinten hyvinvoinnin kehittämisessä Suomessa. Olin ilahtunut, että haastattelussa korostui eläinten hyvinvointi ja etiikka. Valinnasta ilmoitettiin joiden viikkojen kuluttua haastattelusta ja jäin innolla odottamaan tammikuun lähiopetuspäiviä.

Professori Martti Tuomisto johdatti luokallisen eläinalan ammattilaisia käyttäytymisanalyysin pariin.

Nyt ensimmäiset koulutuspäivät ovat jo takana ja olemme saaneet perehdytyksen siihen, mitä tulemme opiskelemaan seuraavan vuoden aikana. Koulutus on ensimmäinen yliopistollinen eläinkouluttajakoulutus Suomessa ja se perustuu käyttäytymisanalyysiin: käyttäytymisen ja oppimisen tieteeseen. Koulutuksen vastuuprofessorina toimii käyttäytymisanalyysin asiantuntija Martti Tuomisto ja hänen lisäksi kouluttajiin kuuluvat Anna Rimppi, Jari Parkkisenniemi ja Jirka Vierimaa, jotka ovatkin tuttuja nimiä monelle eläinkoulutusalalla. Ensimmäisenä koulutuspäivänä pääsimme tutustumaan kouluttajiin ja esittelimme myös itsemme koko ryhmälle. Sen lisäksi, että mukana on koirien tai hevosten koulutustyötä tekeviä, mukana on myös eläinlääkäri ja eläintarhan eläintenhoitajia. Keskusteluissamme käsittelimmekin muun muassa norsujen koulutusta ja eläintarhaeläinten elinympäristön vaikutuksia eläinten käyttäytymiseen. Kuinka mielenkiintoista ja silmiä avaavaa!

Muutamia luennolla esiteltyjä kirjoja, joista jokainen jollain tavalla koskettaa aiheita käyttäytyminen, oppiminen ja etiikka.

Ensimmäisiltä kahdelta koulutuspäivältä kotiin ajaessa pää oli hieman pyörällä uusista asioista ja ajatuksista, mutta päällimmäisenä oli olo, että olen tärkeässä asiassa mukana. Yliopistotasoinen, tieteeseen perustuva eläinkouluttajien koulutus on tärkeä edistysaskel koko alalle Suomessa, sillä se saattaa yhä asiantuntevampia ammattilaisia kentälle. On ilo olla tässä koulutuksessa ja juuri tässä porukassa mukana. Kouluttautuminen ja uuden oppiminen on itselleni valtavan tärkeää, sillä se innostaa ja antaa yhä lisää työkaluja kouluttamiseen käytännössä.

Oppimisen iloa!